• Klachten registratieformulier ENI

Artikel 8 Klachtenregeling / ongewenst gedrag

 

Algemeen

Het ExpertCollege-Nightingale Instituut hanteert voor een klacht de volgende definitie:

Een klacht is het door of namens de student kenbaar maken van onvrede over een bepaalde behandeling of bejegening door een persoon die in dienst of onder verantwoordelijkheid van het ExpertCollege-Nightingale Instituut werkzaamheden verricht.
Alvorens een klachtenprocedure in gang te zetten zal zoveel mogelijk worden getracht de klacht in onderling overleg met de betrokkenen op te lossen.
Indien dat niet lukt of niet gewenst is, wordt de student door de verantwoordelijke opleidings- of onderwijscoördinator gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk (via ons online formulier) een klacht in te dienen bij de aangewezen klachtenfunctionaris van ExpertCollege-Nightingale Instituut*.

Het indienen van een klacht is mogelijk tot drie maanden na het ontstaan van de klacht. Anonieme klachten kunnen niet in behandeling worden genomen.

*De klachtenfunctionaris van het ExpertCollege-Nightingale instituut (interne procedure):
Aliesje Horsman
ahorsman@expertcollege.com
+31(0)20 545 33 84
Gondel 1
1186 MJ Amstelveen
De student heeft altijd het recht om samen met een professional van de praktijkleerplaats de klacht in te dienen.

Alle klachten dienen door beide partijen vertrouwelijk worden behandeld.

Indien een student het niet eens is met het advies van de klachtenfunctionaris dan kan de student een beroep aantekenen tegen het advies bij een onafhankelijke geschillencommissie; de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC) (externe procedure).

Paragraaf 1 Procedure klachtenregeling/ ongewenst gedrag (intern/extern)

Artikel 8.1 Indienen klacht en ontvangstbevestiging (intern)

De klacht wordt ingediend via een online formulier (klachten registratieformulier) bij de klachtenfunctionaris.
In de melding van de klacht is opgenomen door of namens de student:

– Datum en plaats van het voorval;
– Beschrijving voorval; Motivatie van klacht;
– De rol van de student in het voorval;
– Getuigen (zo mogelijk met naam, mits met toestemming).

Binnen vier werkweken na het indienen van de klacht, ontvangt de student van de klachtenfunctionaris een schriftelijke ontvangstbevestiging (per email) dat de klacht in behandeling is genomen. In deze ontvangbevestiging wordt de afhandeltermijn vermeld.

Artikel 8.2 Behandeling klacht (intern)

De klachtenfunctionaris bevraagt de verantwoordelijke opleidings- of onderwijscoördinator die tot het moment van de klacht verantwoordelijk was voor het onderwijsprogramma van de student.
De klachtenfunctionaris vraagt de student eventueel om meer informatie.
De klachtenfunctionaris beoordeelt alle informatie en weegt de argumentatie van beide kanten.

Artikel 8.3 Bemiddeling (intern)

De klachtenfunctionaris heeft de mogelijkheid, in overeenstemming met de student, om te kiezen voor bemiddeling van de klacht, het ExpertCollege-Nightingale Instituut heeft de voorkeur heeft voor bemiddeling.
De manager VVO of de manager B&N kan optreden als bemiddelaar. Voorwaarde is dat er geen directe betrokkenheid is bij de klacht, de klagende partij of bij de aangeklaagde.

Artikel 8.4 Termijn advies klachtenfunctionaris (intern)

De klachtenfunctionaris geeft binnen zes werkweken na het indienen van de klacht een beargumenteerd advies ten aanzien van de klacht.
Het advies wordt binnen zes werkweken schriftelijk (per email of per post) en/of mondeling medegedeeld aan alle betrokkenen door de klachtenfunctionaris.

Artikel 8.5 Nieuwe termijn advies (intern)

Indien meer tijd nodig is voor een adviesvorming dan deelt de klachtenfunctionaris dit binnen zes werkweken na het indienen van de klacht schriftelijk (per email of per post) en beargumenteerd mede aan alle betrokkenen. Hierbij geeft de klachtenfunctionaris tevens het nieuwe termijn aan waarop een advies zal worden gegeven.

Artikel 8.6 Communicatie en termijn over maatregelen (intern)

De algemeen directeur van het ExpertCollege-Nightingale Instituut deelt aan alle betrokkenen, na toestemming van de student en binnen een termijn van twee werkweken na het vaststellen van het advies, schriftelijk (per email of per post) mede welke maatregelen getroffen zijn of worden getroffen naar aanleiding van het advies.

Artikel 8.7 Onafhankelijke geschillencommissie (extern)

Indien een student het niet eens is met het advies van de klachtenfunctionaris dan kan de student een beroep aantekenen tegen dit advies bij een onafhankelijke geschillencommissie; de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC). Dit kan de student doen via het formulier van de Klachtencommissie Onderwijs.

Klachtencommissie Onderwijs (LKC).
Gebouw Woudstede
Zwarte Woud 2 3524SJ Utrecht
T: 030 – 280 95 90
E:info@onderwijsgeschillen.nl

De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt twee werkweken. De termijn vangt aan op de dag waarop de algemeen directeur de maatregelen bekend heeft gemaakt.

De student kan de actuele procedure en reglement van de LKC terugvinden op de website van de landelijke klachtencommissie onderwijs: https://onderwijsgeschillen.nl/commissie/landelijke-klachtencommissie-onderwijs-lkc/reglement

De student dient de klacht in bij de onafhankelijke klachtencommissie via de website: https://onderwijsgeschillen.nl/content/klacht-indienen

Artikel 8.8 Bindend oordeel onafhankelijke geschillencommissie

De uitspraak van de LKC is bindend voor beide partijen.
Het ExpertCollege-Nightingale Instituut accepteert de uitspraak van de onafhankelijke commissie en voert het bindend oordeel binnen de door de commissie gestelde termijn uit. De algemeen directeur van het ExpertCollege-Nightingale Instituut deelt aan alle betrokkenen binnen een termijn van twee werkweken na het vaststellen van het bindend oordeel, schriftelijk (per email of per post) mede welke maatregelen getroffen zijn of worden getroffen naar aanleiding van het bindend oordeel.

Artikel 8.9 Vertrouwelijkheid klacht (intern als extern)

De klacht wordt altijd vertrouwelijk behandeld. Daarmee wordt ook verwacht dat de student (en/of vertegenwoordiger) die de klacht indient zich onthoudt van enige publiciteit omtrent de ingediende klacht tot het moment dat de klacht is afgehandeld.

Artikel 8.10 Registratie klacht

De administratieve registratie van de klacht wordt tot twee jaar na afhandeling door de klachtenfunctionaris bewaard. De student die de klacht heeft ingediend, kan tot twee jaar na behandeling van de klacht, de gegevens opvragen bij de klachtenfunctionaris.

Artikel 8.11 Klachten met betrekking tot ongewenst gedrag.

Er is sprake van ongewenst gedrag:

– Pesten
– Seksuele intimidatie
– Agressie Discriminatie

Er is sprake van pesten:

– Als een individu herhaaldelijk het gevoel krijgt dat hij buitengesloten en/of gekleineerd wordt;
– Als er vervelende opmerkingen en/of net-niet-leuke grapjes aan het adres van het individu worden gemaakt;
– Als er een individu onnodig en onophoudelijk kritiek krijgt; Als het functioneren onmogelijk wordt gemaakt.

Er is sprake van seksuele intimidatie:

Wanneer een persoon ongewenst seksueel getint gedrag jegens een ander vertoont. Dit gedrag kan verbaal zijn (opmerkingen, insinuaties) en/of non-verbaal (kijken, bepaalde gebaren) en/of fysiek (aanraken).

Er is sprake van agressie:

Van agressie is sprake als een persoon psychisch of fysiek wordt lastig gevallen, bedreigd of aangevallen door medestudenten of andere personen.
De uitingsvormen van agressie kunnen verschillend zijn:

– verbaal (schelden, beledigen, vijandige boodschappen uitzenden, bedreigingen);
– psychisch (lastig vallen, onder druk zetten, intimideren, bedreigen en irriteren);
– fysiek (dreigende houding aannemen, schoppen, slaan, bijten, vastgrijpen).

Er is sprake van discriminatie:

Wanneer een individu verklaringen aflegt of gedragingen vertoont tegen of beslissingen neemt over individuen op basis van ras, religie, sekse, ideologie, seksualiteit die beledigend of nadelig voor hen kunnen zijn of hen discrimineren op basis van deze factoren.
Indien er sprake is van ongewenst gedrag volgt de klachtenprocedure beschreven in artikel 8.1 t/m 8.8.

Meer over ENI